Rødvinget Parakit

Rødvinget Parakit

 

Af: Kenneth Schøn

 

Det er efterår 2004, jeg er nede hos en fuglehandler og der sidder et par Rødvingede Parakitter. Af en eller anden grund er det en fugl der altid har stået mit hjerte nær, lige fra jeg som ung knægt på en udflugt sammen med den for længst nedlagte Møn Stuekultur Forening så den første gang.

 

Fuglehandleren fortalte at de var 2 år gamle så de ville være klar til avl den kommende sommer, der er vel overflødigt at fortælle at jeg købte dem på stedet.

 

Vel ankommet blev de anbragt i en voliere 1,0 x 3,6 x 2m i bunden havde jeg 1,3 Kinesisk Dværgvagtel gående men mente ikke det burde give anledning til de store problemer.

 

I slutningen af marts fik de kasse 60 x 25 x 25cm med et indgangshul på 8cm, Vagtlerne var godt i gang med æglægningen så jeg lagde lidt halm i det ene hjørne, et par dage senere var der lagt et æg i halmen og det var en del større end vagtel æg, men jeg lod det ligge for ikke at forstyrre mere end højst nødvendigt, 2 dage efter var der 2 æg og dagen efter 3 æg og hunnen lå og rugede ved siden af den ene høne der rugede på en hel håndfuld æg, jeg tænkte at det var hendes måde at fortælle at den kasse jeg møjsomt havde fremstillet måske ikke var god nok.

 

Der blev grinet meget, når jeg fik besøg af fuglefolk over min løjerlige grønne vagtel, og jeg kan da også godt se komikken, for nogle dage rugede vagtel hønen på Rødvinget æg og den Rødvingede på vagtel æg, men jeg havde dog ikke forventet at

der klækkede ikke mindre end 3 store flotte Rødvingede unger og 8 vagtel kyllinger og de alle kom på pind, om jeg så må sige.

De Rødvingede unger tog tilmed vandrepokalen på Næstved Fuglevenners årlige udstilling.

 

Da vi kom frem til sæsonen 2006 var mine forventninger da også store, men jeg havde ikke fjernet kassen fra året før, da de ikke ville værdige den et blik, og med sidste års erfaring i mente lagde jeg lidt halm i samme hjørne som året før. Nu ligger det bare sådan at jeg ikke skulle have lov til at bestemme og allerede i slutningen af februar lå hun og rugede på 4 æg i kassen. 21 dage senere var der 3 unger som alle havde det fint, men så skete det der bare ikke må ske, men som er risikoen når fugle går så tidligt i gang, en nat i april havde vi -17º og alle de nu ringmærkede unger gik tabt, de næste par dage var det en meget dårlig ide og tale til mig hvis man ikke ville have en salve af eder og forbandelser.

 

Jeg snakkede med en god fugleven om det og han var ked af det på mine vegne og kunne desuden bekræfte hvad jeg allerede vidste at den Rødvingede kun yngler en gang om året og jeg derfor ikke skulle forvente mere denne sæson.

 

Endnu en gang fik jeg lært at det ikke er mig der bestemmer, for mindre end 14 dage efter var hun i kassen og denne gang kom der 2 flotte unger på pind.

 

Vi skriver nu 2007 og mine forventninger til de Rødvingede er endnu en gang blevet indfriet med 2 meget store og flotte unger der på den årlige udstilling ved en fejl blev udstillet i åben klasse, men blev alligevel præmieret med skuets bedste nummer i åben klasse og de er ikke til salg for en million.

 

Under hele forløbet er der blevet fodret på samme måde. En god parakit blanding, masser af frugt og grønt, købt æggefoder og spireblanding, dog med en væsentlig forandring: i 2007 er spireblandingen skiftet ud efter inspiration af et foredrag af Paul De Nil, Belgien, med solsikke kogt i ca. 20 minutter og derefter drysset med hr. Paul De Nils specielle vitaminpulver. Jeg ved pt. Ikke, om det er derfor næsten alle mine fugle har ynglet, lige fra tropefugle, dværgpapegøjer og parakitter og årets resultat er 172 unger på pind, men det vil jeg, med noget mere erfaring, berette om en anden gang.

 

Kenneth Schøn

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen BestyrelsenBesøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 310775
Dagligt: 141

4 online