Diamantdue & Zebrafugle

 

Pasningsvejledning for duer af Geopelia slægten

 

1. Fugleart: Diamantdue – Zebradue - Australsk Zebradue - Guløjet Zebradue - Kobbernakkedue

 

2. Fuldvoksen størrelse: Diamantdue 18-19cm Zebradue 21-23 cm Kobbernakkedue 28 cm

 

3. Forventet levealder: 6-8 år.

 

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg: eller bur De bør ikke holdes i små bure. De bør holdes i en voliere på min. 2 meter i længden 1 meter i breden og 2 meter høj. Udendørs voliere bør være delvis overdækket og siderne bør også være delvis afskærmet, så duerne kan sidde tørt, de vil dog gerne tage et bad, når det støvregner. Bundlaget bør være jord, sand, skovbund og lignende. Bunddække planter og et busk skaber et godt miljø i volieren og duerne har noget at søge tilflugt bag ved, hvis de bliver forstyrret. Der må gerne være adgang til inderrum på 1 x 1 meter, hvor de kan søge ly for regn og dårligt vejr og deres foder kan stå tørt her. Volierens sider bør være nedgravet min. 30-40 cm, for at holde skadedyr ude af volieren.

 

5. Særlige pasningsbehov: Herunder særlige krav til temperaturforhold Geopelia slægten kan gå i udendørsvoliere om sommeren, de vil meget gerne solbade, men Zebraduerne skal holdes i et lunt og frostfrit inderrum om vinteren min. 1 x 1 meter, gerne med lidt varme 8 – 10 grader, der skal være lys i min. 10 timer, så de har tid til at finde føden.

 

6. Stimulering og behov for motion: Sidde pinde bør være natur grene i forskellige tykkelser, det er god motion for deres fødder, rundstokke fra et byggemarked bør ikke bruges. Volieres længde på min. 2 m, gerne længere, så de kan få vingerne motioneret. Strø lidt frø på bunden af volieren, det giver en naturlig form for foder søgning.

 

7. Fodring: En god tropeblanding som grundfoder, de må også gerne tilbydes en skovfugleblanding eller en ukrudts frø blanding. De bør også tilbydes blå valmuefrø, som er god til at holde maven i orden. Lidt grønt bør de også tilbydes, fuglegræs vil de gerne pille i. For at øge proteinindholdet kan frøet gives som opblødt eller spiret frø. Efter at frøet har stået i vand i et døgn skyldes det godt i en si for at undgå svampedannelse. Ønsker man spirer, skal det henstå i yderligere et døgn, og derefter skylles det igen, inden det serveres for duerne. De spiser også gerne en færdigkøbt æggefoder og universalfoder. For at minimere risikoen for problemer med æglægning, kan man en gang om ugen overhælde frøet med lidt levertran eller madolie, og lade det trække i nogle timer. Mineraler, fugle grit og skaller skal altid være tilbudt duerne, så de kan male de hele frø i kroen. Ren bade og drikkevand dagligt er en selvfølge. Foder og vand skal altid være anbragt på bunder af volieren, duer søger som oftest føden på jorden.

 

8. Sociale behov: De bør holdes parvis i en voliere, hvor de fint kan gå i selskab med småfugle. Geopelia slægten kan være stridbar over for andre duearter, derfor bør de ikke dele voliere med andre duer, 2 arter af Geopelia slægten i samme voliere frarådes, for at holde dem rase rene.

 

9. Formering og yngelpleje: Duer har ikke ry for at bygge en solid rede, det gør Geopelia slægten heller ikke, så derfor vil det være en god ide at ophænge en åben kurvereder oppe under taget, gerne bag nogle fyrtoppe, så de har fred til at ruge og passe ungerne. Har man lidt skovbund i volieren kan duerne finde rede materiale her, i form af tørt græs. Man kan også tilbyde dem kokostrevler, som de er glade for at bruge. Der lægges 2 hvide æg pr. kuld, hannen ruger det meste af dagen, sidst på eftermiddagen tager hunnen over og ruger til dagen efter, rugetiden er 14 dage. Begge forældre mader ungerne, når ungerne er ca. 14 dage gamle forlader de reden. Ca. 1 måned efter ungerne har forladt reden, begynder udfarvningen, til den tid er det klogest at fjerne dem fra forældrene, da de ellers ofte bliver jaget af forældrene, når der påbegyndes et nyt kuld.

 

10. Typiske tegn på sygdom: og nedsat trivsel Sunde og raske fugle bevæger sig rundt i volieren og har klare øjne. Sidder de oppustede med lukkede øjne, og evt. ikke længere kan holde fjerdragten i orden, er det tegn på nedsat trivsel. Hvis hunnen sætter sig ned på bunden, puster sig op og har slørede eller lukkede øjne, kan det være tegn på æggenød. Hvis ægget sætter sig fast kan det være fatalt for hende, og hun bør anbringes i en lille kasse ved en radiator eller en varmelampe, gerne ved 25 grader. Ægget vil så oftest blive lagt uden problemer. Se i afsnittet om fodring hvordan man kan minimere dette.

 

Lovgivning og dokumentation: Geopelia slægten er ikke omfattet af krav om CITES certifikatOpdrættede fugle kan handles frit inden for EU.

 

Slutblok: Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning. Denne pasningsvejledning er lavet af Karl Gustav Nielsen, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger (ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014.

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen BestyrelsenBesøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 310778
Dagligt: 141

1 online