Ædelpapegøje

 

Pasningsvejledning for Ædelpapegøje

 

1. Dyreart: Videnskabeligt navn, Eclectus roratus

 

Dansk navn: Ædelpapegøje

 

2. Fuldvoksen størrelse: Længde: 35 cm

 

3. Forventet levealder: Op til ca. 40 år

 

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur: Ædelpapegøjer holdes i så rummelige volierer som overhovedet muligt. De forventede, kommende anbefalinger af bur- og volierestørrelser fra Justitsministeriets side, vil sandsynligvis pege på en volierelængde på 3 m til Ædelpapegøjer, hvilket - set i lyset af ovennævnte fugleholders observationer - er helt utilstrækkeligt. I den forbindelse skal det samtidig understreges, at Ædelpapegøjer slet ikke egner sig til at blive holdt i bur, medmindre de på daglig basis er ude at flyve i en længere periode. Ædelpapegøjer holdes volierer og helst parvist alene. derfor bedst i meget rummelige

 

5. Særlige pasningsbehov: Under beskyttede forhold er Ædelpapegøjen efter sigende modtagelig over for forskellige sygdomme, som ikke kendes i naturen. Det omfatter bl.a. forskellige former for muskelspasmer, og årsagerne hertil er ikke klarlagt, men det menes, at en væsentlig årsag kan skyldes en kemisk ubalance i vitaminer og mineraler, som hæmmer optagelsen af ​​calcium, og derfor giver mangelsymptomer. Denne ubalance kan ifølge førende internationale dyrlæger opstå efter fodring med kommercielt producerede fødevarer, eller når pellets udgør en betydelig andel af kosten, som i store mængder er kunstigt beriget med vitaminer eller kunstige farvestoffer, men kan også skyldes simpel dehydrering. Kunstigt berigede og kunstigt farvede fødeemner kan også forårsage allergiske reaktioner hos nogle fugle, der kan give sig udslag i svær kløe, som kan føre til fjer- og hudskader.

 

6. Stimulering og behov for motion: For en årrække siden var Ædelpapegøjen under beskyttede forhold kendt som en ømfindtlig fugl. Helt oppe i 1960’erne blev der importeret en hel del Ædelpapegøjer til Europa, som ofte var i en dårlig helbredstilstand trods tiltagende gode transportforbindelser. I starten nægtede mange af disse importfugle at tage føde til sig, og det var oplevelsen, at hunner var mere ømfindtlige end hanner. Dødeligheden blandt hunner var da også højere, noget der også synes at forekomme blandt fugle i naturen, hvor hunner menes at forefindes i et ikke uvæsentligt mindre antal. Med tiden er Ædelpapegøjerne heldigvis blevet mere robuste i fangenskab, da de gennem mange generationers opdræt er blevet akklimatiserede til bedre at kunne leve under de vilkår, som vi kan byde dem på vores breddegrader.

 

7. Fodring: I fangenskab indtager Ædelpapegøjer med stor appetit de fleste former for frugt, herunder mango, figner, guava, bananer, enhver form for meloner, stenfrugter (ferskner o. lign.), druer (og rosiner), citrusfrugter, samt ikke mindst friske pærer og søde æbler, der bidrager med proteiner. Ædelpapegøjer har en meget lang fordøjelseskanal, hvilket er baggrunden for, at den kræver en fiberrig kost. Grøntsager som f.eks. gulerødder, agurk, grøn og rød peber, hovedsalat, julesalat og mælkebøtte er meget vigtige fødemidler, der sikrer calcium og andre næringsstoffer. Derudover kan man fodre med en god papegøjeblanding, der gerne må indeholde jordnødder (som fuglene oftest er helt ”vilde” med, men husk, at jordnødderne skal være rensede) samt afskallede mandler og afskallede valnødder. Både frø og nødder byder på E-vitaminer, men fedtholdige frø som solsikke og hamp bør begrænses, så man undgår for meget fedt i kosten, da Ædelpapegøjer let kan blive overvægtige. Man kan med fordel i stedet give en spiret frøblanding indeholdende solsikke, hvorved fedtindholdet i denne frøsort reduceres. Ædelpapegøjer nyder også kolbehirse, selv om kosten til disse fugle typisk bør indeholde langt mindre frø end til andre papegøjefugle. 

 

8. Sociale behov:

 

9. Formering:

 

10. Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel:

 

Udseende:

 

Udbredelse Geografi:

 

Biotop:

 

Lovgivning og dokumentation:

 

Slutblok:

Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan

eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning.

Denne pasningsvejledning er lavet af Jørgen Erik Petersen, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger

(ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014.

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen BestyrelsenBesøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 310776
Dagligt: 141

2 online