Bleghovedet Nonne

 

Pasningsvejledning for Bleghovedet Nonne

 

1. Dyreart:

 

Videnskabeligt navn: Lonchura pallida

 

Dansk navn: Bleghovedet Nonne

 

2. Fuldvoksen størrelse: Længde 11 cm

 

3. Forventet levealder: 4 – 6 år

 

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur: Et godt udendørsvoliereanlæg er 100 cm i bredden, 200 cm i længden og 180-200 cm i højden. Volieren forsynes med sluse for at forhindre bort flyvning og med siddepinde af naturmateriale og en afdeling forsynes med tæt opsat fyrregrene og beskyttet mod blæst og regn. Bundmateriale under faste opholdssteder skal let lade sig rengøre. Foder –og drikkeskåle skal placeres således at fuglenes ekskrementer ikke havner deri Et indendørs ophold for 1 par fugle kan bestå i et kassebur på 100 cm i længden 40 cm i bredden og 50 cm i højden. Buret er lukket på alle sider på nær fronten der består af trådgitter og forsynes med naturgrene og et bundmateriale der let lader sig rengøre. Foder og drikke skåle placeres således fuglenes ekskrementer ikke havner deri.

 

5. Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold: Da det er en tropefugle spænder temperaturen fra 10-25 grader alt efter årstid. Fuglene befinder sig bedst ved ca. 15 grader, undgå dis, koldt og fugtigt vejr. Da det er en forholdsvis lille fugl med et forholdsvis hurtigt stofskifte er det i den mørke tid nødvendigt at forlænge dagslyset til sammenlagt 12 timer.

 

6. Stimulering og behov for motion: Det er en nysgerrig fugl, som gerne vil have udfordringer, når den skal finde føden. Derfor vil den gerne have spiret frø og frø fra naturen i form af græsser og ukrudtsfrø. Man plukker da et bundt og hænger det op til den (skal være usprøjtet). Den vil så hurtigt pille frøene af og æde dem. Den behøver ikke direkte aktiveringsting, da den selv sørger for at holde sig beskæftiget.

 

7. Fodring: Tropeblanding (købt færdig blandet), kolbehirse. Græsstrå med frø bundet sammen og ophængt i grenene ca. 1 m over bunden af volieren. Rent drikkevand må ikke mangle, der må heller ikke mangle Grit (Kalkskaller og småsten). Vitaminer og mineraler gives efter den anvisning der står på emballagen. Efter årstiden gives grønt, pas på at det er usprøjtet I yngletiden gives tilskud af opmadningsfoder (kan købes færdigblandet).

 

8. Sociale behov: Kan holdes sammen med andre fugle af samme størrelse og robusthed. Også artsfæller.

 

9. Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation: Dens rede bliver enten lavet i grenene eller også i en opsat lukket kurverede eller lignende Den bruger en del græs og kokostrevler, og reden fores som regel med blødere dele så som fjer og dun, men også fine bløde plantefibre. Begge fugle hjælpes med redebyggeriet, dog laver hannen det meste af det grove. I reden lægges 4-6 hvide æg og der ruges i ca. 14 dage. Ungerne bliver i reden ca. 24 dage efter klækningen. Efter yderligere 3 uger er ungerne selvstændige.

 

10. Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel: Den sunde fugl har stram glansfuld fjerdragt blanke klare øjne. Den er konstant på opdagelse i buret. Er der en hvileperiode sidder den på 1 ben med hovedet under en vinge. Den syge fugl har matte delvis lukkede øjne, oppustet, pjuske fjerdragt ofte er den snavset ved gattet. Den sidder ofte passiv i foderskålen. Når den hviler eller sover, sidder den på begge ben. Opdages en syg fugl, er en varmelampe første hjælp, hjælper dette ikke tag da til dyrlægen med fuglen.

 

Udseende: Bleghovedet Nonne er en lille fugl med bløde, brune, gyldne beige og grå farver. Næbbet er blågråt, benene mørkegrå.

 

Udbredelse Geografi: Lever i naturen på de indonesiske øer Celebes og de små Sunda-øer, fra Lombok i vest til Timor og Wetar i øst.

 

Biotop: Opholder sig især i områder med græs og lav kratbevoksning, samt opdyrkede områder og er stedvis ret almindelig, men er ikke set vandrende eller trækkende.

 

Lovgivning og dokumentation: Der er ingen lovregler for hold af den.

 

Slutblok: Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning. Denne pasningsvejledning er lavet af Jørgen Erik Petersen, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger (ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014.

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen BestyrelsenBesøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 316110
Dagligt: 140

1 online