Ceresastrild

 

Pasningsvejledning for Ceresastrild

 

1. Dyreart Videnskabeligt navn: Neochmia modesta Danske navn : Ceresastrild

 

2. Fuldvoksen størrelse: 11 cm.

 

3. Forventet levealder: 4 til 6 år

 

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg: eller bur Et kassebur som er lukket på tre af siderne og med et frontgitter, størrelsen på buret er 100 cm. i længden, 50 cm. i højden og 40 cm. i bredden. Med en skuffe i bunden, til bundmateriale så det er nemt at rengøre. Buret forsynes med naturgrene. Foder og drikkeskåle placeres således at fuglenes ekskrementer ikke havner deri. Et udendørsvoliereanlæg er 100 cm. i bredden, 200 cm. i længden og 200 cm. i højden. Volieren forsynes med sluse for at fugle ikke flyver bort og med naturgrene som siddepinde og en afdeling med tæt opsat fyrregrene og beskyttet mod blæst og regn. Bundmateriale under faste opholdssteder skal let lade sig rengøre, kan være sand. Fra volieren skal der være adgang til frostfrit inder rum.

 

5. Særlige pasningsbehov: herunder særlige krav til temperaturforhold Da det er tropefugle som lever i det østlige Australien spænder temperaturen sig fra 12-25 grader alt efter årstiden. Fuglen befinder sig bedst ved 14-20 grader og med en luftfugtighed omkring 40-70 %. Da det er forholdsvis små fugle med et forholdsvis hurtigt stofskifte er det i den mørke tid nødvendigt at forlænge dagslyset til sammenlagt 12 timer

 

6. Stimulering og behov for motion: Som stimulering af fuglene kan bundlaget i kasseburet være hampflis, hvor fuglene ofte er beskæftiget med at undersøge dette. Yderligere kan der spredes lidt fuglefrø i bundmaterialet. I sommer halvåret kan man lægge en masse halvmodent græsfrø i bunden af kasseburet / voliere

 

7. Fodring: I naturen spises hel og halvmodent frø undertiden små insekter og myrepupper. Som bur eller volierefugle tilbydes en hos fuglehandlerne færdigblandet tropeblanding. De kan også tilbydes opblødt frø (et frø der stået i vand i et døgn og derefter skyldes grundig, hvorefter det sættes til afdrypning i et døgn). Alt foder på nær tørt frø fjernes senest efter 1 døgn eller før hvis det lugter eller ser fordærvet ud. Der kan også tilbydes ægge opmadning foder, som kan købes hos fuglehandlerne. Der må heller ikke mangle Grit (Kalkskaller). Vitaminer og mineraler gives efter den anvisning der står på emballagen. Efter årstiden gives grønt, pas på at det er usprøjtet.

 

8. Sociale behov: Kan holdes med andre fugle af samme størrelse og robusthed. Samt med artsfæller, da de er meget selskabelige fugle, men forsvarer dog deres rede i yngletiden.

 

9. Formering: yngelpleje og eventuel neutralisation Har man et par er det mest nærliggende at prøve at få dem til at yngle, hvilket er en mulighed. De skal have en reddekasse eller en kurv, de kan også selv bygge en redde i busk. Reden fores med halvtørt græs eller kokostrevler, dyre hår og små stykker bomuldsgarn ca. 11/2 til 2 cm. I længden. I reden lægges 3-6 hvide æg og der ruges i ca. 12-14 dage. Ungerne bliver i reden ca. 20- 21 dage efter klækningen. Efter yderligere 3 uger er ungerne selvstændige. Efter at unger har forladt reden begynder de på et nyt kuld. Ugerne kan godt gå sammen med forældrene selv om de er startet på et nyt kuld.

 

10. Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel: De sunde fugle har stram glansfuld fjerdragt blanke klare øjne. Den er konstant på opdagelse i buret. Er der en hvileperiode sidder den på 1 ben med hovedet under vingen. Den syge fugle har matte delvis lukkede øjne, oppustet pjuske fjerdragt ofte er den snavset med ved gattet. Den sidder ofte i foderskålen uden der sker noget. Når den hviler eller sover, foregår det på begge ben. Opdages en syg fugl er en varmelampe første hjælp, og hjælper det ikke er der ikke meget at gøre end kontakte dyrlæge.

 

Udseende Han: Pandens og issens forreste del rødlilla, hovedets sider hvide med bølgeformede brunlige tværstriber. Tøjlen, hage og strubens øverste del sorte. Nakke, ryg og vinger gråligbrune, vingedækfjer med hvide spidser, overgump og overhaledækfjer hvidlige med brune tværstriber, hale sort. Bryst og sider hvidlige med brune bølgeformede tværstriber, bugen hvid. Øjne brune med sort øjenlågskant, næb sort, ben kødfarvede. Hun: Den rødlilla plet på forhovedet er mindre. Over øjet en hvid stribe. Hage og strube hvide. Bølgetegningen på undersiden svagere end hos hannen.

 

Udbredelse Geografi: Ceresastrilden lever i det Østlige Australien i et meget lille udbredelsesområde, der strækker sig omtrent fra Port Denison i Queensland i nord til det sydlige New South Wales i syd. Biotop : Lever kun i umiddelbar nærhed af vand. Buske og græs landskab. Lovgivning og dokumentation Der er ingen lovregler for hold af den fugl.

 

Slutblok: Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning. Denne pasningsvejledning er lavet af Troels Tvedebrink, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger (ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014.

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen Bestyrelsen



Besøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 316110
Dagligt: 140

1 online