Ringastrild

 

Pasningsvejledning for Ringastrilder:

                        

1. Dyreart: Videnskabeligt navn: Taeniopygia bichenovii  Dansk navn: Ringastrild

                  Videnskabeligt navn: Taeniopygia b. annulosa      Dansk navn: Gittervinget ringastrild

 

2. Fuldvoksen størrelse: længde: 10 cm

 

3. Forventet levealder: 4 til 6 år

 

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg: eller bur Et godt udendørs voliere anlæg er 100 cm i bredden, 200 cm i længden og 180-200 cm i højden. Volieren forsynes med sluse for at forhindre bort flyvning og med siddepinde af natur grene. Den befinder best i volierer beplantet med bambus og elefantgræs og 3 sider bør lukkes så de beskytter mod dis og tåge og de bør have adgang til inder rum. Bundmateriale under faste opholdssteder skal let lade sig rengøre. Foder og drikkeskåle skal placeres således at fuglenes ekskrementer ikke havner deri Et indendørs ophold for 1 par fugle kan bestå i et kassebur på 100 cm i længden 40 cm i bredden og 50 cm i højden. Buret er lukket på alle sider på nær fronten der består af trådgitter og forsynes med natur grene og et bundmateriale der let lader sig rengøre. Foder og drikke skåle placeres således fuglenes ekskrementer ikke havner deri.

 

5. Særlige pasningsbehov: herunder særlige krav til temperaturforhold Da det er en tropefugl spænder temperaturen sig fra 10-25 grader alt efter årstid. Fuglen befinder sig bedst ved ca. 15 grader. Da der en forholdsvis lille fugle med et forholdsvis hurtigt stofskifte er det i den mørke tid nødvendigt at forlænge dagslyset til sammenlagt 12 timer.

 

6. Stimulering og behov for motion: Som stimulering af fuglene kan bundlaget i kasseburet være hampflis, hvor fuglene ofte er beskæftiget med at undersøge dette. Yderligere kan der spredes lidt fuglefrø i bundmaterialet. I sæson for grønt fra naturen kan buret/volieren forsynes med bundter af halvmodent græsfrø.

 

7. Fodring: I naturen spises hel og halvmodne græsfrø undertiden små insekter. Som bur – eller volierefugl tilbydes en hos forhandleren færdig blandet tropeblanding. De kan også tilbydes opblødt frø (et frø der har stået i vand et døgn og derefter skylles grundigt, hvorefter det sættes til afdrypning i et døgn). Der skal altid være rent drikkevand til stede. Der kan tilbydes melorme som levende foder. Der kan også anvendes frosne ”Pinkies” (spyfluelarver). Alt foder på nær tørt frø fjernes senest efter 1 døgn eller før hvis det lugter eller ser fordærvet ud. Der må heller ikke mangle Grit (Kalkskaller og småsten). Vitaminer og mineraler gives efter den anvisning der står på emballagen. Efter årstiden gives grønt. Pas på at alt grønt er usprøjtet

 

8. Sociale behov: Kan holdes sammen med andre fugle af samme størrelse. Undgå artsfæller.

 

9. Formering: Yngelpleje og eventuel neutralisation Har man et par er det mest nærliggende at prøve at få dem til at yngle, hvilket er en mulighed. Reden bygges i en fyrregren eller i en færdig købt lukket kurve rede. Reden fores med halvtørt siv, græs eller kokostrevler. I reden lægges 4-8 hvide æg og der ruges i 12-14 dage. Ungerne bliver i reden ca. 24 dage efter klækningen. Efter yderligere 3 uger er ungerne selvstændige og det er ikke nødvendig at fjerne dem inden udfarvning, da de ikke jages af forældre. Ved flytning af ungerne anbefales et bur med samme indretning og samme foder som hidtil.

 

10. Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel: Den sunde fugle har stram glansfuld fjerdragt blanke klare øjne. Den er konstant på opdagelse i buret, Er der en hvileperiode sidder den på 1 ben med hovedet under en vinge. Den syge fugl har matte delvis lukkede øjne, oppustet pjuske fjerdragt ofte er den snavset med gattet. Den sidder ofte i foderskålen uden der sker en noget. Når den hviler eller sover fore går det på begge ben. Opdages en syg fugl er en varmelampe første hjælp, hjælper dette ikke tag til dyrlægen med fuglen.

 

Udseende: Pande sort, isse og nakke brun. Gråbrun ryg og vinger med fine tværstriber. Overhaledækfjer hvide og hale sort. Vinger med talrige hvide pletter i (gittermønster). Kind og strube hvid. Bryst og underside hvidgul med to sorte ringe. Underhaledækfjer sorte. Næb blågråt, øje mørkebrunt og ben gråblå. Hun som han Gittervinget ringastrild har sorte overhalefjer i stedet for hvide, den eneste forskel

 

Udbredelse Geografi: Ringastrilden lever i det østlige Australien Biotop: De søger græslandskaber nær skov.

 

Lovgivning og dokumentation: Der er ingen lovregler for hold af den

 

Slutblok: Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning. Denne pasningsvejledning er lavet af Theodor Thomsen, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger (ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen BestyrelsenBesøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 316110
Dagligt: 140

1 online