Sommerfuglefinker

 

Pasningsvejledning for Sommerfuglefinke, Angola-sommerfuglefinke og Blåhovedet sommerfuglefinke.

 

1. Dyreart Videnskabeligt navn: Uraeginthus bengalus Dansk navn: Sommerfuglefinke

 

Videnskabeligt navn: Uraeginthus angolensis Dansk navn: Angola-sommerfuglefinke

 

Videnskabeligt navn: Uraeginthus cyanocephala Dansk navn: Blåhovedet sommerfuglefinke

 

2. Fuldvoksen størrelse: længde 12 cm, længst blåhovedet sommerfuglefinke med 14 cm

 

3. Forventet levealder: 4 til 6 år

 

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur: Et godt udendørsvoliereanlæg er 100 cm i bredden, 200 cm i længden og 180-200 cm i højden. Volieren forsynes med sluse for at forhindre bort flyvning og med siddepinde af naturmateriale og en afdeling forsynes med tæt opsat fyrregrene og beskyttet mod blæst og regn. Bundmateriale under faste opholdssteder skal let lade sig rengøre. Foder – og drikkeskåle skal placeres således at fuglenes ekskrementer ikke havner deri. Der anbefales adgang til trækfrit inde rum. Et indendørs ophold for 1 par fugle kan bestå i et kassebur på 100 cm i længden 40 cm i bredden og 50 cm i højden. Buret er lukket på alle sider på nær fronten der består af trådgitter og forsynes med naturgrene og et bundmateriale der let lader sig rengøre. Foder – og drikkeskåle placeres således fuglenes ekskrementer ikke havner deri.

 

5. Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold: Da det er en tropefugl spænder temperaturen fra 15-25 grader alt efter årstid. Fuglen befinder sig bedst ved ca. 15 grader. Undgå dis, koldt og fugtigt vejr. Da det en forholdsvis lille fugle med et forholdsvis hurtigt stofskifte er det i den mørke tid nødvendigt at forlænge dagslyset til sammenlagt 12 timer.

 

6. Stimulering og behov for motion: Som stimulering af fuglene kan bundlaget i kasseburet være hampflis, hvor fuglene ofte er beskæftiget med at undersøge dette. Yderligere kan der spredes lidt fuglefrø i bundmaterialet. I sæson for grønt fra naturen kan buret/volieren forsynes med bundter af halvmodent græsfrø.

 

7. Fodring: I naturen spises hel og halvmodent frø og små insekter. Som bur – eller volierefugl tilbydes en færdig tropeblanding. De kan også tilbydes opblødt frø (et frø der har stået i vand et døgn og derefter skylles grundigt, hvorefter det sættes til afdrypning i et døgn). Derforuden tilbydes melorme som levende foder og voksmøllarver. Der kan også anvendes frosne ”Pinkies” (spyfluelarver). Rent drikkevand må ikke mangle. Alt foder på nær tørt frø fjernes senest efter 1 døgn eller før hvis det lugter eller ser fordærvet ud. Der må heller ikke mangle Grit (Kalkskaller og småsten). Vitaminer og mineraler gives efter den anvisning der står på emballagen. Efter årstiden gives grønt, pas på at det er usprøjtet

 

8. Sociale behov: Er en fredelig og omgængelig fugl og kan holdes sammen med andre fugle af sammen størrelse og robusthed. Går også fint sammen med artsfæller.

 

9. Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation: Har man et par er det mest nærliggende at prøve at få dem til at yngle, hvilket er en mulighed. Reden bygges i en fyrregren eller i en færdigkøbt lukket kurve rede. Reden fores med halvtørt græs eller kokostrevler, dyrehår, dun, små fjer og små stykker bomuldsgarn ca. 1½ til 2 cm i længden kan også bruges. I reden lægges 3-5 hvide æg og der ruges i ca. 12-13 dage. Ungerne bliver i reden ca. 21 dage efter klækningen. Efter yderligere 5 uger er ungerne selvstændige og udfarvet efter 3 måneder. Ungerne må gerne blive sammen med forældrene ofte hjælper de med opmadning af mindre unger. Forældrene mader i starten de nyklækkede unger der efter hånden bliver mere og mere selvstændige og slutter med at spise selv. Ved flytning af ungerne anbefales et kassebur med samme indretning og samme foder som hidtil.

 

10. Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel: Den sunde fugl har stram glansfuld fjerdragt blanke klare øjne. Den er konstant på opdagelse i buret, Er der en hvileperiode sidder den på 1 ben med hovedet under en vinge. Den syge fugl har matte delvis lukkede øjne, oppustet pjusket fjerdragt ofte er den snavset ved gattet. Den sidder ofte i foderskålen uden der sker noget. Når den hviler eller sover foregår det på begge ben. Opdages en syg fugl er en varmelampe første hjælp, hjælper dette ikke tag til dyrlægen med fuglen.

 

Udseende:

Sommerfuglefinken: Han: Isse, nakke, ryg og vinger brune. Kinder, strube, bryst, kropsider, overgump og overhaledækfjer lyseblå. Bug brun og røde kindpletter. Hun: Mere mat i farverne og mangler den røde kindplet.

 

Angola-sommerfuglefinke Han: Udsende som almindelig sommerfuglefinke, mangler den røde kindplet. Den blå farve er mere dybblå. Hun: Lidt svagere i farverne. Vanskeligt at se kønsforskel.

 

Blåhovedet sommerfuglefinke: Han: Overside brunlig, Hoved, pande, baghals, strube og forhals samt kropssider klart blå. Bug brunlig. Næb rødligt, øjne ligeså og ben hudfarvede. Hun: som han men de blå farver er ikke så kraftige og mindre udbredte.

 

Udbredelse geografi: Sommerfuglefinken: Lever i et bælte fra Senegal over Niger, Tschad, Sudan til Ethiopien Angola-sommerfuglefinken: Lever i det sydøstlige Afrika (bl.a. Namibia, Tansania og Mosambik Blåhovedet sommerfuglefinken: Lever i området i det nordlige Tansania Kenya og det sydlige Somalia

 

Biotop: Alle 3 arter opholder sig på den typiske tørre græssavanne med spredte tornebuske og akacietræer. Det hænder de tager ophold i beboede områder.

 

Lovgivning og dokumentation: Der er ingen lovregler for hold af dem

 

Slutblok: Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning. Denne pasningsvejledning er lavet af Jørgen Erik Petersen, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger (ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014.

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen BestyrelsenBesøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 310775
Dagligt: 141

4 online