Stor Skadefinke

 

Pasningsvejledning for Stor skadefinke.

 

1. Dyreart:

 

Videnskabeligt navn: Lonchura fringilloides

 

Dansk navn: Stor skadefinke

 

2. Fuldvoksen størrelse: Længde12 cm.

 

3. Forventet levealder: 4 – 6 år.

 

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur: Et godt udendørsvoliereanlæg er 100 cm i bredden, 200 cm i længden og 180-200 cm i højden. Volieren forsynes med sluse for at forhindre bort flyvning og med siddepinde af naturmateriale og en afdeling forsynes med tæt opsat fyrregrene og bambus beskyttet mod blæst og regn. Bundmateriale under faste opholdssteder skal let lade sig rengøre. Foder –og drikkeskåle skal placeres således at fuglenes ekskrementer ikke havner deri Et indendørs ophold for 1 par fugle kan bestå i et kassebur på 100 cm i længden 40 cm i bredden og 50 cm i højden. Buret er lukket på alle sider på nær fronten der består af trådgitter og forsynes med naturgrene og et bundmateriale der let lader sig rengøre. Foder og drikke skåle placeres således fuglenes ekskrementer ikke havner deri.

 

5. Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold: Da det er en tropefugle spænder temperaturen fra 15-25 grader alt efter årstid. Fuglene befinder sig bedst ved ca. 15 grader. Undgå dis, koldt og fugtigt vejr. Da det er en forholdsvis lille fugl med et forholdsvis hurtigt stofskifte er det i den mørke tid nødvendigt at forlænge dagslyset til sammenlagt 12 timer.

 

6. Stimulering og behov for motion: Det er en nysgerrig fugl, som gerne vil have udfordringer, når den skal finde føden. Derfor vil den gerne have spiret frø og frø fra naturen i form af græsser og ukrudtsfrø og halvmodent ris. Man plukker da et bundt og hænger det op til den (skal være usprøjtet). Den vil så hurtigt pille frøene af og æde dem.

 

7. Fodring: Tropeblanding (købt færdig blandet), kolbehirse, naturris. Græsstrå med halvmodent frø bundet sammen og ophængt i grenene ca. 1 m over bunden af volieren og. De kan også tilbydes opblødt frø (et frø der har stået i vand et døgn og derefter skyldes grundigt, hvorefter det sættes til afdrypning i et døgn). Derforuden tilbydes melorme som levende foder. Der kan også anvendes frosne ”Pinkies” (spyfluelarver), mikroorm og voksmøllarver. Rent drikkevand må ikke mangle. Alt foder på nær tørt frø fjernes senest efter 1 døgn eller før hvis det lugter (Rådner) eller ser fordærvet ud. Der må heller ikke mangle Grit (Kalkskaller og småsten). Vitaminer og mineraler gives efter den anvisning der står på emballagen. Efter årstiden gives grønt, pas på at det er usprøjtet

 

8. Sociale behov: Kan holdes sammen med andre fugle under rugningen forsvarer den kun området omkring reden. Fuglene skal helst være af samme størrelse og robusthed.

 

9. Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation: Dens rede bliver bygget højt oppe i trækroner og laves enten af grenene eller også i en opsat halv åben kurverede. Lukket kurverede anvendes også eller lignende Den bruger en del græs og kokostrevler, og reden fores som regel med blødere dele så som fjer og dun, men også fine bløde plantefibre. Begge fugle hjælpes med redebyggeriet,. I reden lægges 4-6 hvide æg og der ruges i ca. 14 dage. Ungerne bliver i reden ca. 24 dage efter klækningen. Efter yderligere 3 uger er ungerne selvstændige.

 

10. Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel: Den sunde fugl har stram glansfuld fjerdragt blanke klare øjne. Den er konstant på opdagelse i buret. Er der en hvileperiode sidder den på 1 ben med hovedet under en vinge. Den syge fugl har matte delvis lukkede øjne, oppustet, pjusket fjerdragt ofte er den snavset ved gattet. Den sidder ofte passiv i foderskålen. Når den hviler eller sover, sidder den på begge ben. Opdages en syg fugl, er en varmelampe første hjælp, hjælper dette ikke tag da til dyrlægen med fuglen.

 

Udseende:  Han: Hoved, hals, plet på brystsider, overhaledækfjer, hale og underryg glinsende sort. Forryg brun med sort fjermidte og enkelte hvide skaftstriber. Vinger mørke. Nederste del af bug samt underhaledækfjer brunlige på en ellers hvid underside. Overnæb sort, undernæb gråt, øje brunt og ben sorte. Hun: Som han der er ingen synlige kønsforskel.

 

Udbredelse Geografi: Fra Gambia og Angola i vest tværs over Afrika til Tansania i øst. På østsiden helt ned til Swasiland og Sydafrika Biotop: Den lever på savanne med acaciatræer, langs flodbredder og i galleriskove. Den opholder sig både på lavland og op i bjergene til en højde af ca. 2000 meter. Plantager dyrkede marker og beboede områder går den heller ikke af vejen for.

 

Lovgivning og dokumentation: Der er ingen lovregler for hold af den.

 

Slutblok: Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning. Denne pasningsvejledning er lavet af Jørgen Erik Petersen, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger (ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014.

Kommende arrangementer

5. April 2022

Ekstraordinær Generalforsamling

Afstemning om nedlukning af Haslev Fuglevenner

Hilsen BestyrelsenBesøgstæller

Besøg siden den: 27-01-2017
Total: 316112
Dagligt: 140

2 online